Uutta kalajalosteelta!

 

Kalakebab!

 

Uutuuttamme on saatavilla sekä vakuumissa että purkitettuna.Kalakebab on maukas välipala sellaisenaan esimerkiksi leivän päällä tai vaikka hampurilaisen välissä.Voit myös valmistaa siitä herkullisen uunilaatikon, pyöräyttää pitsan tai keittää tavallista mausteisemman kalakeiton!

 

Lämminsavustettua muikkua, Kuusamon ohrarieskaa ja munakokkelia

 

4 henkilölle

 

Savumuikkuja

Kuusamon ohrarieskaa

 

munakokkeli;

2 kpl kananmunaa

0,5 dl kermamaitoa tai vettä 

valkopippuria 

suolaa

 

Kitkan savumuikkukeitto

 

3-4 henkilölle

 

1 prk savumuikkua

100 g hienonnettua kuusamon ryvässipulia.

1 ltr kalalientä

2 dl kuohukermaa

Valkopippuria, maustepippuria

Tilliä

Keitetään kuten perinteinen suomalainen lohikeitto 

 

Pariloitua järvikalamureketta, höyrytettyjä juureksia ja lapin puikulaperunoita

 

Esimerkiksi särkeä pidetään vähempiarvoisena talouskalana – usein syyttä. Oikein valmistettuna särjestä saa herkullisen ruoan, jolla voittaa nirsonkin kalansyöjän puolelleen. Tässä reseptissä on särjen ruotoisuus häivytetty puristamalla kala massantekovaiheessa ruodottomaksi.Lopputuloksena saatava särkimassa on todellekin monikäytöistä ja herkullista. Massaa saa valmiina paikalliselta kalanjalostajalta tai särkimassan voi jauhaa kotikonsteilla fileoidusta ja nahotusta särkifileestä.

 

Resepti on toteutettavissa myös muilla kalalajeilla, esimerkiksi hauella, säynävällä tai ahvenella

 

4 henkilölle:

 

n 600 g särkimassaa (tai fileoitua särkeä, joka jauhetaan esim. monitoimikoneen leikkausterällä)

50 g voita

3 kananmunan valkuaista

1.5 dl kuohukermaa 38 %

Valkopippuria myllystä

Cayannepippuria tai chiliä

Suolaa maun mukaan

1 porkkana

pala lanttua

suolaa

valkopippuria

 

Valmistus

 

Murekemassa valmistetaan monitoimikoneessa leikkausterällä. Pane särkimassa, mausteet ja pehmeä voi kulhoon. Sekoita massaa monitoimikoneella ja lisää vuorollaan kananmunan valkuainen ja kerma. Varo sekoittamasta massaa liikaa, jotta se ei lämpene. Tässä vaiheessa voit varmistaa oikean maustamisen paistamalla pienen koepalan pannulla kypsäksi.

 

Vuoraa pateevuoka elmukelmulla ja taputtele murekemassa vuokaan. Voit käyttää myös teflonvuokaa, jolloin kelmua ei tarvitse käyttää. Kypsennä mureke vesihauteessa 120-140 astetta lämpimässä uunissa. Kypsyminen kestää arviolta n 30-45 min, riippuen uunin tehosta.

 

Murekkeen voi tarjota tässä muodossa. Seuraavalla tavalla murekkeesta saa vielä herkullisempaa ja voit valmistaa murekkeen etukäteen vaikka edellisenä päivänä. Leikkaa mureketangosta viipaleita ja pariloi kuumalla pannulla hieman ennen tarjoilua. Murekkeen kevyt parilointi voimistaa murekkeen makua. Pariloitaessa kannattaa olla varovainen, ettei kananmunaa sisältävä mureke pala kuumalla pannulla. Käytän itse mieluusti raitaparilapannua, jolloin murekkeesta saa vielä astetta juhlavamman näköisen.

 

Lisäkkeeksi käyvät pieneksi kuutioidut höyrytetyt liemijuurekset ja lapin puikulaperuna. Kuori perunat ja höyrytä ne varovaisesti kypsäksi. Varo ylikypsentämästä, sillä puikulaperuna muusautuu helposti. Yksinkertaiseksi kastikkeeksi sopii erikseen tarjottava raikas kermaviili.

 

 Särkimajoneesi

 

2 dl majoneesia

1prk särkisäilykettä

1 kuusamon ryvässipuli

1 rlk sinappia

1 kynsi valkosipulia

hienonnettua tilliä

mustapippuria myllystä

 

Valuta särkisäilykkeestä öljy. Hienonna sauvasekoittimella. Sekoita majoneesi ja mausta makusi mukaan.Erinomainen lisäke esimerkiksi uuniperunoille tai frittimuikuille!