Mikä kalasäilykkeessä maksaa?

Jalostajan urallani olen usein törmännyt kysymyksiin, joissa kummastellaan kalasäilykkeiden hintaa. Alasta tietämättömät näkevät kenties vain metallisen purkin, parisataa grammaa kalaa ja hippusen mausteita. Todellisuudessa hintaan sisältyy useamman ihmisen työpanos, kuljetuksia, monia eri työvaiheita sekä luja ammattitaito. Siksipä halusin koota tähän nopean katsauksen siitä, mitä kaikkea kalalle tapahtuu ennenkuin se päätyy järvestä kaupan hyllylle.

 

Kalastus

Käytän esimerkkinä muikkupurkkia ja muikut kalastetaan joko nuotalla, rysällä taikka verkoilla. Saalis pakataan jäihin ja kuljetetaan tänne meille, Kuusamon Kalajalosteelle.

 

 

Purkit valmiiksi

Seuraavaksi lastataan rullakko täyteen tyhjiä purkkeja, joihin annostellaan aikaisemmin sekoitettu mausteseos. Annostelu tapahtuu käsipelillä, viiden gramman tarkkuudella.

 

 

Savustus ja purkitus

Tuoreet muikut levitetään ritilälle, jonka jälkeen ne saavat savustua uunissa noin tunnin ajan. Sitten ne kerätään ja asetellaan purkkeihin mausteseoksen päälle jälleen tarkasti punniten. Seuraavaksi painautetaan kannet kiinni ja laitetaan purkit pesun kautta keittymään. 

 

 

 

 

Purkkien viimeistely

Jäähdytyksen jälkeen purkkien pohjaan lyödään parasta ennen -päiväys. Seuraavassa vaiheessa purkit pyörähtävät tarrakoneessa jossa ne saavat kauniin etiketin kylkeensä. Lopuksi vielä "silitellään" kansitarra kohdalleen ja sitten voikin jo latoa purkit laatikoihin. Laatikoiden päälle laitetaan vielä tuotetiedot ja eränumero. 

 

 

 

 

Ja sitten maailmalle!